Buda vs Pest. And the winner is…

IMG_5619Vijf volle dagen hadden we om onze hoofdvraag te beantwoorden: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Buda en Pest? Op allerlei manieren hebben wij naar verschillen gezocht. We werden verrast door alle verschillen tussen de twee stadsdelen: ze liggen voor het oprapen, ondanks dat de samenvoeging 140 jaar geleden plaatsvond. Onder andere criminaliteit, openbaar vervoer, horecagelegenheden, economisch en het politieke aspect hebben we onder de loep genomen. Ook op straat kregen we van inwoners veel informatie. Lees verder om het antwoord op de hoofdvraag te lezen!

Criminaliteit
Op een van de eerste dagen spraken we een politieagent, Miklós Kiss. Tot onze verbazing was hij heel open over de criminaliteit in beide stadsdelen. Pest is volgens hem overduidelijk crimineler dan Buda. Het gaat dan vooral om (auto)diefstal en woninginbraak. Met name in district acht, waar wij verbleven, komt veel criminaliteit voor. Het viel volgens ons wel mee in dat district, maar we merkten wel dat Buda een stuk rustiger was. Je komt er ook minder bedelaars en zwervers tegen dan in Pest. Onze spullen zijn gelukkig in beide stadsdelen veilig gebleven, maar van de mensen op straat vernamen we eveneens dat Pest crimineler is dan Buda. Dat heeft wellicht te maken met de drukte daar. Bovendien is Pest moderner en heeft het meer winkels dan Buda.

DSC_0191(Openbaar) vervoer
Van hoofdsteden in Europa kun je verwachten dat er veel auto’s langs scheuren. Ondanks dat Buda ook deel is van de grootste stad van Hongarije, is duidelijk verschil merkbaar. Zowel in Buda als in Pest rijdt een metro, trein en bus, al is dit in Buda minder. De frequentie van het rijden van openbaar vervoer is kleiner.
Ook zijn er minder personenwagens zichtbaar in Buda. Natuurlijk zijn ze er, maar je kunt rustig een straat oversteken zonder bang te zijn dat je aangereden wordt. In Pest is dat een heel ander verhaal. Wij hebben regelmatig meegemaakt dat we al rennend op het nippertje de oversteek haalden. En denk maar niet dat de automobilisten uit zichzelf voor je afremmen. Oversteken op eigen risico.
In Pest zie je overal soorten van public transport. Trams rijden iedere minuut, bij de metro wacht je overdag hooguit drie minuten. Ook zijn er stadsbussen en toeristenbussen: speciale hop on hop off bussen om alle toeristische trekpleisters te ontdekken.

Horecagelegenheden
De restauranteigenaar van Budapest Bistro in Pest en de enthousiaste ober van restaurant Angelika in Buda. Wij interviewden hen voor ons project om de verschillen in horeca zichtbaarder te maken. Beiden waren het eens over zeker één ding: je kunt beter een restaurant bezitten in Pest. Daar zijn immers meer toeristische trekpleisters. Hoewel het van veel dingen afhankelijk is, zoals de ligging en de soort horecaonderneming. De prijzen zijn in ieder geval hoger in Buda. Er is daar minder aanbod van horecazaken en zij moeten het vooral hebben van toerisme.

Economie
In een van onze eerste stukjes kwam uit onze research naar voren dat Budapest vooral leeft van het toerisme, Hongarije een open economie heeft, maar wel degelijk last van de economische crisis. De euro is hier nog niet ingevoerd – iets waar we wel even aan moesten wennen toen we in Budapest waren. Maar al vrij snel hadden we door hoe het werkte en hoeveel een euro ongeveer in Hongaarse Forinten waard was. Tijdens onze reis vernamen we, niet alleen door ervaringen maar ook door bronnen, dat Pest armer is dan Buda. Het laatste stadsdeel is oud en men heeft een flink zakcentje nodig om daar een huis te kopen. In Pest zagen we ook meer zwervers op straat dan in Buda, ook omdat in Pest meer mensen en toeristen rondlopen. Dat zowel Buda als Pest leeft van het toerisme is ons zeker duidelijk geworden. Dat is wellicht de grootste overeenkomst tussen de twee stadsdelen.

IMG_5594
Politiek
Zelf na 140 jaar is nog steeds een politiek verschil tussen Buda en Pest merkbaar. De communicatieadviseur van het Budapest History Museum, waar wij op bezoek gingen, vertelde ons dat Buda conservatief is, en Pest liberaal. Eszter Aczal legde uit dat dit vroeger ook al het geval was. Een reden voor dit verschil is niet duidelijk. De burgemeester van Budapest, István Tarlós, is sinds 2010 burgemeester van Budapest. Tot 1994 zat hij bij de liberale partij Alliance of Free Democrats – Hungarian Liberal Party, SZDSZ. Sindsdien is hij ‘independent’.

Inwoners
Tijdens ons verblijf in Budapest hebben we enkele straatinterviews gehouden met inwoners. De vier uit Pest die wij hebben gesproken zijn tussen de 22 en 29 jaar. Allen studeren daar en zeggen vrijwel hetzelfde: in Pest kun je goed uitgaan en zijn de meeste studenten te vinden. Buda is rijker, groener en rustiger. Dat beamen de vijf inwoners tussen 20 en 50 jaar die wij in Buda spraken. Zij voegen daaraan toe dat Buda schoner is dan Pest. Drie van hen vinden wonen in Buda en werken in Pest de ideale combinatie.

Plaats een reactie